Det närmar sig med stormsteg till röntgenveckan, och jag kan inte vara mer uppspelt!
Jag tycker att det kommer bli så himla kul, verkligen.
Jag och min klasskamrat kommer att finnas där nere den 12-13 september och lära oss massor. Samt mingla runt och skapa kontakter, hur bra är inte det? Jo, väldigt faktiskt.
Åker tåg ner tidigt på tisdagmorgonen, checkar in på hotellet och beger oss till Svenska mässan, där allt håller till.
Där kommer vi bland annat att få gå på föreläsningar, besöka utställarna, bevittna eller tom. delta i workshops, och mycket mer. Samt att det blir musik och middag på kvällen.
Har ni det väl ställt så köp er en biljett, vetja.
Annars så är det bara att ställa sig i kö till nästa års vecka.
Läs mer här:
http://www.rontgenveckan2012.se/
Eftersom min termin inte börjar förrän den 4e september så tänkte jag skriva lite nyttig för er som är nya i Örebro och på universitetet. Men det är lite svårt att veta vad som ni undrar över.
Det kan ju ha ändrats mycket under året och de kan ha skickat ut mer info än vad jag fick. Så ni kanske egentligen inte undrar över så mycket.
Men om ni undrar över lärare eller kursmoment osv. så kan jag absolut svara på dom, så länge jag får frågor. hehe
Annars så känns det ju som att jag skriver ut i tomma intet.
Det jag vet om kursen Vetenskaplig Grundkurs, är att ni kommer bli guidade i biblioteket och på deras hemsida om hur ni letar upp vetenskapliga artiklar, som ni kommer att behöva veta i denna kurs, men även i senare kurser.
Momentet som kallas "Artikelseminarium" består också om en semi-vetenskaplig artikel på svenska. Detta är antagligen för att förbereda er på den större litteratusstudien. Ni blir tilldelade eller får välja en artikel som ni ska jobba med i grupp. Ni kommer också att redovisa den tillsammans.
Momentet "Informationssökningsseminarium" är att ni ska leta fram en valfri artikel i en vetenskaplig tidning. Ni kommer att få en bilaga med frågor som ni ska besvara. Har ni valt en hyfsat enkel artikel så ska det inte vara några problem att svara på dem.
Momentet "Litteraturöversikt". Om det är som när jag gick kursen, så kommer in att behöva leta upp tre stycken vetenskapliga artiklar som har något gemensamt, samtidigt som ni ska förstå vad ni läser. Vilket var det jobbigaste, enligt mig.
Till en början så känns det som att man läser grekiska, dom är på engelska och innehåller massor eller enbart medicinska termer. Men håll ut, det fixar sig det också, samt att man är tre i gruppen gör det mycket enklare. Man lämnar in en gemensam litteraturstudie (en "rapport" som innehåller de tre artiklarna ni letat fram), men redovisar den separat. Man blir indelade i tvärgrupper där alla redovisar en egen studie. Ni kommer alltså inte att hamna i samma grupp som de ni jobbat ihop med. Det kan kännas lite skrämmande till en början, men när det är dags för redovisning så kommer ni att ha lärat känna de andra hyfsat bra också, så det är ingen fara.
Och kom ihåg! att det inte är som på mellanstadiet eller högstadiet, eller gymnasiet för den delen, där alla andra i klassen är så oerhört ointresserade av vad man säger och de småflinar och gör grimaser eller vad man nu kan tänka sig.
Här är alla seriösa och snälla och är faktiskt intresserade av vad man har att säga. Sen att man får applåder efter varje redovisning är ju inte helt fel. Då känns det som att man tappar 20 kilo på en gång. Man känner sig riktigt bra faktiskt. ;D
Sen måste jag ta tillbaka en grej som jag skrev i förra inlägget, angående en tenta som jag trodde att ni skulle ha i den här kursen. Det verkar som att ni slipper den, för den finns inte längre med på kursplanen, den har ersatts av en laborationsrapport.
Men köp boken ändå, för rapporten är på 5 hp, så ni behöver nog lite hjälpmedel med statistiken som ska vara med i rapporten.
Jag kan inte riktigt ge tips om rapporten, men jag försöker såklart ge tips om det är några småsaker ni undrar över.
Det är de momenten som fanns med på kursplanen. ni kommer säkerligen få gå på föreläsningar om annat, sen så kommer jag inte riktigt ihåg om det var i denna kurs som man fick prova på att ta blodtryck på varandra.
Jo för det var det, haha, det är ju antagligen det som 5 hp rapporten ska handla om. Om de inte satt i en annan laboration. Det är jättekul med sådana laborationer ;D
Ni kommer att ha lärare som bland annat Eva Funk, Ignacio Rangel, och Allan Sirsjö. Enligt mig så är alla bra och snälla. Men samtidigt respektingivande, speciellt Allan, just för att han kan så mycket. Om ni förstår hur jag menar.
Eva är ju programansvarig och riktigt mysig. Man blir verkligen taggad av att hon gillar röntgenområdet så mycket.
Ignacio är också en bra lärare, och jag hoppas att han tog till sig den konstruktiva kritik som vi gav honom förra året. Då fattar man på en gång vad han menar.
Ni kommer att få det riktigt roligt med den här kursen. Trots att en viss frustration kan dyka upp i och med litteratursökningen, så jag vill ge er ett litet tips - skjut inte upp sökandet efter artiklar till sista två veckorna eller så. För tänk på att ni ska hitta bra artiklar, som ni sen ska skriva en studie om, som ni sen också ska redovisa på ett bra sätt. Så ni behöver tiden, och så länge ni tar er tid så kommer det att gå galant! Det lovar jag.
Hör av er om ni undrar över något mer!
Har jobbat i sommar och slutade den 10 augusti, sen dess har jag slappat ordentligt. Trots att det är nu som man borde ligga i ordentligt med bloggen. Nya studenter kan ju behöva lite info för att inte låta noobie-paniken sätta in allt för mycket. Jag hade hemsk noobie-panik. Men det gick bra ändå, faktiskt.
Tänkte bara säga att det är dags att registrera sig till höstens första kurs. Detta är viktigt pga:
- Att du kan delta på utbildningen och att universitetet kan rapportera in dina tentamensresultat, laborationer eller andra studieprestationer.
- Att information om din registrering överförs till CSN.
En nyhet för denna termin är att man ska registrera sig via antagning.se, och det är bara att följa länken som finns
här. Där finns även mer info runt registreringen.
Om ni är intresserade av en programöversikt så kan ni klicka
här. Jag såg att dom gjort några ändringar sen jag började, och det ser riktigt bra ut.
En studenthandbok kommer ni få på introduktionsdagen, men jag länkar till den här ifall ni vill läsa på innan eller om det är någon ni behöver kontakta. I boken finns nämligen massor med bra telefonnummer och tips om hur allt fungerar. Klicka
här för att ta en titt.
Böckerna till den första kursen, som är Vetenskaplig grundkurs, är:
- Backman Jarl, Senaste upplagan. Rapporter och uppsatser. Lund: Studentlitteratur
- Ejlertsson Göran, Senaste upplagan. Statistik för hälsovetenskaperna. Lund: Studentlitteratur
Jag rekommenderar att ni köper båda dessa. Ni kommer att behöva dem flera gånger under utbildningens gång, bla. när ni skriver labbrapporter. (Vilket ni kommer att få göra i nästan varje kurs.)
Boken om statistik har ni stor användning av i just den här kursen, men även andra givetvis om ni ska använda statistik i era rapporter. Den boken kommer ni att få ha med er på tentan i första kursen. Om dom inte har ändrat på det vill säga.
Här är kursplanen för den första kursen.
Jag har böcker till alla kurser i första och andra terminen. Men jag har inte kollat riktigt vilka jag fortfarande behöver och vill behålla. Men hör gärna av er om det är några böcker ni undrar över.
Ni kommer att läsa tillsammans med biomedicinprogrammet, biomedicinska analytikerprogrammet på en del kursen. Så det kommer att bli väldigt stora klasser på förläsningarna. Men ni kan vara lugna. Det är inte inför alla ni kommer hålla muntliga redovisningar. Dom delar in er i mindre grupper.
Ni har säkert redan fått ert schema, men ifall någon tappat bort vägen dit så länkar jag er även dit. Klicka
här.
Jag återkommer med mer alldeles snart. Jag kommer såklart att fortsätta skriva här när skolan börjar och när ni kommit in i rutinerna. Jag svarar givetvis på alla frågor ni har.
En liten tjuvtitt på vad som komma skall: Jag och en klasskamrat kommer att få åka med Vårdförbundet till Göteborg och Svenska mässan på Röntgenveckan nu i september. Jag kommer att ha med både bilder och massa nyttigt som vi får lära oss.
Det är något jag även kan rekommendera när jag ändå är i farten, gå med i vårdförbundet. Ni får sjukförsäkring för hela er studietid, tidning som dimper ner i postlådan varje månad och mycket mer, samt möjlighet till att ansöka om att få följa med på massa roligt, såsom röntgenveckan.
Gå med i facebookgrupperna:
"Dom kallar oss studenter" (http://www.facebook.com/groups/115175335172525/#!/groups/115175335172525/) och
"Introduktionen ÖREBRO UNIVERSITET" (http://www.facebook.com/groups/115175335172525/#!/groups/105725486158389/)
Där kan ni prata med andra elever, både nya och gamla. Sidorna uppdateras med jämna mellanrum.
För att få ännu mer info så kan ni gå in via Örebro Universitets hemsida. Där publiceras vad som är pågång på campus. Om ni inte känner för det så kan ni bara gå in på den här sidan istället. Jag kommer from. nu att uppdatera händelser kring röntgenprogrammet och campus.
Kom ihåg: Hör av er till studentkåren om ni undrar över något. Såsom boende osv. Dom hjälper mer än gärna till, och jag rekommenderar er även att gå med där såklart :D

SES I PRISMAHUSET!! :D